Тихоокеанската островна държава Самоа е първата в света, която посрещна новата година, след като преди време промени часовата си зона. Преди това тази страна беше последната, която посрещаше Нова година, припомня БНР. През 2011-а Самоа измести времето напред с 24 часа, изтривайки от своя календар датата 30 декември и премина директно в 31 декември.

Любителите на празненства имат невероятния шанс да преживеят две новогодишни празненства: да отбележат първи Новата година в полунощ в Западна Самоа, а на сутринта да се преместят на 164 км, в източната част на островите, които принадлежат на САЩ. И там отново да гръмнат шампанското, като посрещнат 2019-а последни на земното кълбо.

В Окланд десетки хиляди се събраха около кулата Скай тауър, за да гледат зарята над нея в полунощ.

Вижте снимки от Сидни >>

Хиляди се събраха на пристанището в Сидни, за да наблюдават традиционните фойерверки, с които градът е известен в цял свят. Той обаче беше обхванат от силна буря с проливни валежи и гръмотевици, която отложи шоу програми с фойерверки на някои места.

Край пристанището на Сидни в 12-ия час

Снимка: AP/БТА

Организаторите на тържеството в Сидни съобщиха, че то ще бъде най-зрелищното досега. Така и се получи: 8,5 тона фойерверки осветиха небето в продължение на 12 минути. Те бяха с 500 кг повече от миналата година.

Добавени са и нови цветове във фойерверките

Снимка: AP/БТА

Зарята в Сидни започна с експлозия в бяло, която освети небето в полунощ. Само от моста на пристанището бяха изстреляни над 25 000 цветни фойерверки. За зрелищното шоу бяха похарчени шест милиона австралийски долара (4,2 милиона щатски). За първи път бяха добавени нови цветове - лайм и праскова. Формите бяха разнообразни - сърца, цветя, чадъри, смайли, пулсиращи миди в червено, зелено, оранжево и лимоновожълто.

Шоуто беше съпроводено от музика, с която беше почетена паметта на Кралицата на соул музиката Арета Франклин, починала през миналата година.

В Мелбърн бяха изстреляни 14 тона фойерверки в различни форми, включително и на дракони.

В Бризбейн празничната заря гледаха 85 000 души.

Тихоокеанската островна държава Кирибати беше сред първите, посрещнали Нова година. При тях празникът беше скромен, след като по-голямата част от 2018 г. жителите на Кирибати посветиха на борбата с промените в климата. Голяма част от сушата на атола, който преминава през три времеви зони, е под морското равнище. Затова в крайбрежните селища често има наводнения. В столицата Тарава имаше църковни служби и предимно тихи частни празненства.

В Европа повече от 100 000 души са закупили билети за тържествата и фойерверките на брега на Темза в Лондон до Лондонското око. Часовникът Биг Бен ще отброи часовете в полунощ.

Най-голямото новогодишно тържество в Германия е пред Бранденбургската врата.

В Ню Йорк се очакват 2 милиона души за посрещането на новата 2019 година.

В Париж "жълтите жилетки" призовават към нови демонстрации на Шанз Елизе, където е планирано светлинно и звуково шоу. Тази вечер във френската столица ще бъдат разположени близо 12 000 полицаи, съобщиха местните власти.

Освен полицаите на разположение ще бъдат още 6000 души, сред които пожарникари и служители на спешната медицинска помощ.

Повече от 147 000 души са разположени по цялата страна, посочи френското вътрешно министерство.

Новогодишното послание на руския президент Владимир Путин ще бъде предавано за първи път и в московското метро. То ще бъде излъчено на почти 9000 екрана в близо 2000 мотриси.

В босненския град Баня Лука обаче новогодишните празненства бяха отменени от съображения за сигурност след протести заради смъртта на студент, които прераснаха в по-широко недоволство от корупцията по високите етажи на властта и несигурните икономически перспективи на Босна и Херцеговина. Демонстрантите настояваха за оставката на вътрешния министър Драган Лукач. Те обвиняват него и служители на полицията, че потулват истината за смъртта на младежа.

Как ще е в София

През 8 пропускателни пункта ще минават всички, които искат да посрещнат Нова година на площад "Александър Батенберг" в София. Освен това улиците към площада ще бъдат завардени от полицейски сили, съобщи Борислав Муеров, началник на Охранителна полиция в СДВР.

Няма да бъдат пускани хора, които носят бутилки, оръжие и пиратки. Всеки, който се опита да внесе пиротехника на площада ще бъде глобен между 500 и 2500 лева. Обемистите багажи ще бъдат обискирани.

Охрана от полиция ще има не само на площада, а и на всички ключови места в София.