Видеоклип на бяла мечка, на чиято козина е напръскано с черен спрей Т-34, стресна руските природозащитници, съобщи Би Би Си.

Кадрите са споделени във Фейсбук от природозащитника Сергей Каври. Той е открил записа в затворена група на хора от Чукотка и е алармирал и властите. На видеото ясно се вижда полярен мечок, който се разхожда в дива среда, но на гърба му има изписано Т-34 - модел танк от Втората световна война, изиграл решаваща роля за победата на Съветския съюз над Нацистка Германия. Каври е категоричен, че учените, наблюдаващи полярните животни, не биха "дамгосали" мечка по този начин.

"Нямам представа точно къде е заснето видеото, нито дали наистина се има предвид този модел танк, но това е някаква изкривена и обидна представа за историята ни", коментира Каври. 

Според биолога Анатоли Кочнев мечката надали е напръскана без да бъде седирана. Той предполага, че инцидентът може да е станал на архипелага Нова земя, където специалисти са седирали полярни мечки, навлезли в обитаеми зони. Според него надписът не би могъл да се изтрие със седмици, което би предизвикало проблеми на животното. Белият цвят е важен за полярните мечки, за да се слеят със снега и да не ги виждат жертвите им.

По случая е започнало разследване.