Русенецът Теодор Цветков, който е посветил живота си на благотворителността, влезе в Рекордите на Гинес. Неговото постижение е за най-бързо преплуване на 10 км в езеро с една ръка, като той успя да преплува разстоянието само за 5 часа и 13 минути.

24-годишният Теодор постави рекорда по време на благотворителното плуване на езерото "Липник" през юни миналата година, а събраните средства бяха дарени за фондация "Александър Русев". Тогава в продължение на часове той плува със завързана към тялото дясна ръка. Сега обаче рекордът му е офицално записан.

"По време на поставянето на рекорда, аз бях контузен, но успях пак да преплувам тези 10 километра с една ръка. Това беше най-трудното, защото изпитвах болка в ръката, беше и студено", разказа младят мъж пред БНТ.

Снимка: БНТ

Целта на Теодор е да бъдат събрани достатъчно пари за изграждането на водно-рехабилитационен център за деца с двигателни увреждания. На нея той посвети и следващата си благотворителна кауза. Плува със завързани крака в закрит басейн.

"Търся си треньор, искам да се състезавам в плувни маратони, живот и здраве. Според мен, имам волята и желанието да стигна до олимпиада. Даже, убеден съм, че мога да стана и олимпийски шампион", каза още плувецът.

В момента Теодор се състезава в русенския спортен клуб за ветерани "Ирис", но в близко бъдеще се надява някой от признатите и авторитетни у нас или в чужбина отбори да се заеме с подготовката му.

През декември 2018 г. той преплува в басейна на спортното училище в Русе 50 км за 16 часа само с ръце. На Богоявление пък Теодор два пъти е вадил кръста от река Дунав край Русе и веднъж от река Вардар край Гевгелия в Северна Македония. Тази година от 31 май до 22 юни при поредната си благотворителна инициатива той преплува 30 езера в страната в подкрепа на фондация "Нана Гладуиш - една от 8".