Япония изпрати днес войници да помагат на хората, оказали се в капана на рекорден снеговалеж, който остави без електричество около 10 000 домакинства в северната и западната част на страната, предаде Франс прес.

Министър-председателят Йошихиде Суга свика спешно правителствено заседание и призова населението към предпазливост. Местни медии съобщиха, че над 1000 превозни средства са били блокирани на магистрала, свързваща столицата Токио с Нигата, в Северна Япония, допълва БТА.

През последните 72 часа в Минаками, в префектура Гунма натрупаха рекордните 2,17 метра сняг, според медиите, докато в Юзава, в префектура Нигата, известна със ски пистите си, тази сутрин са измерени също рекордни 1,8 метра сняг.

Сняг покри и храма в Киото. Снимки на снежинки, които се сипят върху изящните пагоди и мавзолеите, са наслада в социалните медии, отбелязва АФП.

Членове на японските сили за самоотбрана раздават одеала и храна на домакинства, в които няма ток, според представители на местните власти.

Цюйоши Ватанабе, отговорен служител в звеното за управление на бедствия в регион Нигата, каза за АФП, че е изискал от войниците да помогнат за освобождаването на около 460 автомобили, блокирани от снега на магистрала.

Правим всичко по силите си, за да помогнем на шофьорите и пътниците, готови сме да продължим операцията и цяла нощ, каза Ватанабе. Той добави, че през последните два дни повече от 10 души са били ранени при инциденти, свързани със снеговалежа в региона.

Според японската метеорологична агенция, се очаква снежната буря да отслабне, но има прогноза за снеговалежи през почивните дни.

Студената вълна нахлу в Япония в момент, когато страната се сблъсква с рекорден брой зарази от коронавирус. В началото на пандемията Япония беше относително пощадена и избегна необходимостта от въвеждане на задължителни ограничения.

Третата вълна на зараза обаче накара министър-председателя да призове населението да преосмисли плановете си за пътуване по празниците в края на годината. За пръв път беше отменен снежният фестивал в Сапоро, чиито детайлно изсечени ледени скулптури привличат хиляди посетители всяка година.

Много превозни средства останаха блокирани в снега по време на снежната буря.