Нов рекорд по дълбоководно спускане. Руски военни водолази успешно се потопиха на 416 м дълбочина в Японско море. Екипажът достигна рекордната дълбочина с помощта на специална капсула, съобщи руското министерство на отбраната. 

Операцията е проведена на дълбоководния полигон в Японско море и в нея участват водолази от руския Тихоокеански флот и научноизследователския институт по спасяване и подводни технологии. 

Гмуркането е осъществено по метода на продължително потапяне в барокамера с помощта на съвременен дълбоководен водолазен комплекс ГВК-450, разположен на борда на плавателния съд "Игор Белоусов".

"В течение на три дни водолазите под контрола на специалистите престояха в барокамери, след което с помощта на водолазния комплекс се потопиха на 416 метра, където изследваха "подводна акватория" и поставиха държавния флаг на Русия, а след това проведоха тренировки по свързването на шлангове за подаване на въздух към макети на условно аварирали подводници", поясниха от министерството.

Средствата, отделяни за техника и спасителни операции под вода са приоритет за руския флот след трагедията с подводницата "Курск" в Баренцово море преди 18 години.