Реклами на Кока-Кола (Coca-Cola) във връзка с музикален фестивал в Унгария, приканващи за приемането на хората с нестандартна сексуална ориентация, накараха представител на консервативната управляваща партия да призове за бойкот на продуктите на компанията, предаде Ройтерс.

Плакатите, наред с кампанията "Революция на любовта" на фестивала Сигет, който започва в сряда, представят усмихващите се гей двойки и надписи "без захар, без предразсъдъци".

Кампанията разгневи представители на националистическата партия Фидес на премиера Виктор Орбан, която подкрепя забраната за еднополовите бракове.

Вчера високопоставеният представител на партията Ищван Болдог призова за бойкот на продуктите на Кока-Кола по време на "провокативната" кампания. Приемането на хората с нестандартна сексуална ориентация сред унгарците обаче става все по-голямо и не е ясно дали призивите му ще бъде приет.

Кока-Кола коментира днес, че фестивалът Сигет, който се очаква да привлече над половин милион души, отразява основните принципи на компанията.

"Смятаме, че хетеро и хомосексуалните хора имат право да обичат човека, който искат по начина, по който искат", се посочва в изявление на компанията.

Фидес не подкрепи призива за бойкот, посочвайки, че унгарците са свободни да избират дали да пият Кока-Кола.