Учени успяха да разчетат любовно писмо, написано от неизвестен войник през Втората световна война и транспортирано с товарния кораб SS Gairsoppa, торпилиран от немска подводница на 16 февруари 1941 година край бреговете на Ирландия, съобщи Irish Times. От 86-те членове на екипажа оцелява само един.

Писмото, адресирано до жена на име Айрис, е едно от 717-те писма, натоварени на SS Gairsoppa, които никога не са доставени до получателите.

"Грижи се за себе си, любов моя, не само заради себе си, но и заради мен...Представи си устните ми върху твоите, а ръцете ми около теб...и да се надяваме, че тази ужасна война ще приключи скоро", пише неизвестният войник, базиран в района на Вазиристан, който днес е част от Пакистан. 

Снимка: Postal Museum

Любовното му послание е изпратено и качено на товарния кораб SS Gairsoppa, който потегля по пътя си от Калкута до Ливърпул. На борда обаче е имало и пратка сребро за британското правителство. Край бреговете на Ирландия обаче корабът е торпилиран от немска подводница и потъва на 5 километра дълбочина в Атлантическия океан.

През 2011 г. американска компания, наета от британското правителство, открива останките на кораба и успява да извади 100 тона сребро, а заедно с него и стотиците писма, останали почти непокътнати в трюма под тонове пощенски чували.

"В анаеробна среда, корозията се забавя напълно. А и тъй като пощенските чували са били много и натрупани един върху друг, писмата, които са били в центъра на този товар са оцелели. Над 700 писма", обяснява реставраторът Елени Кациани.

Голяма част от по-пълните писма, оцелели 80 години под водата, са показани в изложба на Британския пощенски музей.