Първата жена кмет на Амстердам Фемке Халсема постави днес началото на план за промени в прочутия Квартал на червените фенери, предаде Ройтерс.

Самите промени ще бъдат едни от най-радикалните, откакто проституцията беше легализирана в Холандия преди близо две десетилетия. Едно от предложенията на Халсема е да бъде прекратена практиката сексуалните работнички да стоят в стаи с витрини.

В интервю за Ройтерс тя обясни предложенията си с настъпили социални промени. Като такива Халсема посочи увеличаването на случаите на трафик на хора, както и броят на туристите, посещаващи квартала и използващи своите телефони, за да правят снимки на жените и да ги публикуват.

"Принудени сме от обстоятелствата, защото Амстердам се променя", заяви кметът на града. "Смятам, че много от жените, които работят там, се чувстват унизени, подигравани, и точно това е една от причините, поради които обмисляме промените", добави Халсема.

Намеренията за промени включват четири основни сценария: прекратяване на излагането на жени на показ на витрините, закриване на бордеите в центъра на града и преместването им другаде, намаляване на бордеите в центъра и увеличаване на изискванията за лицензиране на работничките по витрините.

Тези сценарии са изложени в доклад, озаглавен "Бъдещето на витринната проституция в Амстердам". В него е включено и предложение да бъде обособена "еротична градска зона", която ще има ясно обособен вход, подобно на системата, използвана в Хамбург, допълни тя.

Тези възможности ще бъдат представени на жителите и бизнеса на срещи в кметството този месец и след това по-късно през годината една от тях ще бъде избрана и поставена на гласуване в общинския съвет, заяви Халсема.

Предишни опити да бъде поставен под контрол Кварталът на червените фенери срещаха съпротивата на сексуалните работнички и самите среди, занимаващи се с този бизнес, който е доста доходоносен.

Кметът заяви, че засега не съществуват намерения проституцията да бъде забранена изобщо.

"Легализирахме проституцията, защото смятахме и все още смятаме, че легалната проституция дава на жената възможност да бъде автономна, независима. В САЩ имаше криминализиране на проституцията, мисля, че това прави жените още по-уязвими", каза тя.

Промените имат три основни цели по думите й - да предпазят жените от унизителни условия на труд, да намалят престъпността и да възродят 500-годишния квартал, който заедно с водните канали на Амстердам е обект от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Една от сексуалните работнички, членуваща в синдикат, защитаващ интересите на проститутките, каза пред Ройтерс, че жените там са изложени на все по-неуважително отношение.

"Самите туристи не знаят как да се държат в този район", заяви тя под условие да остане анонимна.