Бижута, принадлежали на обезглавената кралица на Франция Мария-Антоанета, ще бъдат продадени на търг, наречен един от най-важните в историята, съобщи Би Би Си.

Скъпоценните накити не били показвани публично в продължение на 200 години и включват перлени и диамантени висулки, обеци и огърлица. Бижутата са част от голяма колекция, обявена за продан от италианската кралска династия Бурбон-Парма.

Търгът ще се проведе в швейцарския град Женева в четвъртък.

Международната аукционна къща Sotheby's, която организира продажбата на бижутата, определи колекцията като "една от най-важните кралски колекции от скъпоценности, които някога са излизали на пазара".

Един от накитите, които ще бъдат продадени, е висулка от естествена перла и диаманти на Мария-Антоанета, оценена на 2 милиона долара.

Висулката, оценена на 2 милиона долара

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Мария Антония Йозефа Йохана фон Хабсбург-Лотарингия е петнадесетото дете и е най-малката дъщеря на императрица Мария Терезия. През 1770 г. тя е омъжена за краля на Франция Луи XVI. Нейният екстравагантен начин на живот я превръща в омразна фигура в годините, довели до Френската революция, когато мнозина французи едвам успяват да изхранват семействата си.

Мария Антоанета успява да изпрати бижутата си до семейството си в Австрия и опитва да избяга от Франция, заедно с Луи XVI и дълго чаканите им деца в годините, през които бракът им остава неконсумиран. Опитът се проваля.

Последната кралица на Франция е гилотинирана през 1793 г. на 37-годишна възраст.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бижутата на Мария Антоанета не са показвани от 200 години

Снимка: Getty Images/Guliver Photos