Голямата птица казуар, която неотдавна уби собственика си във Флорида, ще бъде продадена на търг, предава Франс прес.

Пернатото е част от менажерията на 75-годишния Марвин Хаджос, който загуби живота си на 12 април. Купувачи ще търсят на търга над 100 животни, сред които 5 лемура, 26 мармозетки, 19 папагала ара и макао, едно ему и още един казуар.

Казуарите са считани за най-опасните птици в света. Инцидентът е станал, след като Хаджос е паднал в стопанството си в близост до Гейнсвил, щата Флорида. Птицата се е възползвала от падането му и го е атакувала, вероятно използвайки дългите си 10 сантиметра и остри като кинжал нокти. Мъжът е бил откаран в болница, където по-късно е починал.

Казуарите, които обитават Австралия и Нова Гвинея, в САЩ се отглеждат с колекционерска цел.

Птиците от този вид са близки сродници с ему. На височина казуарите достигат до 1,8 метра, а на тегло - до 60 килограма. Те са вторите най-тежки птици на планетата след щраусите. Благодарение на мощните си крака развиват скорост до 50 километра в час.

Според зоопарка на Сан Диего казуарите неслучайно имат славата на най-опасните птици света. Усетили заплаха, с един бърз ритник те могат да причинят отворена порезна рана на който и да е хищник.