Намиращият се на границата между Тибет и Непал Лхотце е четвъртият по височина връх в света (8516 м). Точно преди 38 г. на 30 април 1981-ва, Христо Проданов покорява хималайския връх сам и без кислороден апарат. При това изкачването става по най-опасния и труден маршрут - Кулоар на Райс.

Христо Проданов се превръща в първия български алпинист, стъпил на осемхилядник. Той е и едва 25-ият, покорил Лхотце, като само трима преди него са се изкачвали без кислород.

Вижте как е посрещнат Христо Проданов при завръщането си от Лхотце >> >> >>

Роденият през 1943 година в Карлово Христо Проданов от малък се запалва по алпинизъм. Още през 1961 година завършва планинарската школа на Мальовица. По-късно учи в ХТМУ и работи като инженер-металург в Перник и в Металургичния комбинат "Кремиковци".

Той обаче не изоставя страстта си към високите върхове. Прави експедиции в Алпите и Кавказ и е избран за ръководител на първата българска мисия в Хималаите. Годината е 1981-ва. Тя съвпада с 1300-годишнината на българската държава. Това не е случайно, като първото покоряване на осемхилядник от българин е обявено за най-важната спортна проява в 13-вековния юбилей. 

"Лхотце! Часът бе 13,55. Сам на този остър като бургия връх! Не можех да повярвам на очите си, че нагоре няма повече... Бях се проснал отгоре му, брулен от вятъра, който се мъчеше да ме отлепи от ледокопите. Вълнуващ миг, който трая не повече от 20-30 секунди. Миг, който щях да помня цял живот!", описва спомените си големият български алпинист.

На Лхотце Христо Проданов оставя две цветни снимки - една на дъщеря си и една на своето семейство. Там завинаги остават и две капсули с шепа пръст от древната ни столица Плиска и с къс кремиковска стомана.

Ето как е отразено успешното изкачване на осемхилядника

Снимка: Стоян Гогов/ Dir.Bg

Изкачването на Лхотце е трудно, но още по-трудно е слизането. При него Христо пада и полита към 2500-метрова бездна, но успява да се задържи и по-късно успешно да стигне до базовия лагер.

"Около 10 минути не смеех да мръдна от положението, в което се бях задържал, за да мога да преодолея психическия шок, в който бях изпаднал", разказва по-късно той.

След завръщането на експедицията всички участници получават държавни отличия от Народното събрание. За изкачването на връх Лхотце Христо Проданов е удостоен с голямото държавно отличие "Герой на социалистическия труд" и орден "Георги Димитров".

Три години по-късно - на 20 април 1984 г., в 18,15 ч. местно време, отново без кислород, Проданов става първият българин изкачил най-високият връх на планетата Еверест (8848 м). Там намира и гибелта си - загива, спускайки се обратно към базовия лагер на 22 април. Христо Проданов остава завинаги на Хималаите.