Преди 15 години - на 13 декември 2003 година бе арестуван човек, за който се подозираше, че е диктаторът на Ирак Саддам Хюсеин. Ден по-късно, на 14 декември неговата самоличност бе потвърдена.

Саддам бе открит в скривалище в изоставена ферма близо до река Тигър. Акцията бе проведена от американски специални части. За разлика от акцията срещу Осама бин Ладен, при залавянето на бившият иракски президент до употреба на оръжие не се стига.

Саддам е толкова изтощен от няколкомесечното си криене под земята ,че не оказва никаква съпротива. Той дори не е имал пистолет в себе си. До него американците стигат след като на 12 декември превземат къща в Багдат, където е бил разположен нелегален щаб на верните на диктатора военни.

Сред арестуваните е и Мохамед Ибрахим Омар ал-Муслит, роднина и близък помощник на Саддам. Именно той разкрива и къде се крие бившият президент. Спецчастите веднага се насочват към изоставената ферма, която е била собственост на готвача на диктатора. След щателен преглед, откриват тайника, където се крие Саддам.

Двама от спецчастите слизат надолу към дъното. На дълбочина два метра откриват малко разширение, където може да се побере само един човек и то легнал. Точно там е бил и бившият президент. Видът му обаче е такъв, че първоначално не е могло със сигурност да се каже ,че са хванали ,когото търсят. Навън излиза старец, с дълга брада, почти ослепял от тъмнината в скривалището.

Интересното е,че войникът, който намира Саддам и го извежда от скривалището се казва Самир, той е от иракски произход и на 34 години. Веднага след изваждането на диктатора навън, скривалището му е претърсено. Заровени са открити два автомата Калашников и пистолет. Също така и 750 000 долара, които така и остават неизползвани от иракския лидер.

След това Саддам е отведен в американска секретна база пи започва идентификацията му. Лично шефът на Пентагона Ръмсфелд докладва за залавянето на иракския диктатор на президента Джордж Буш. Официално новината е потвърдена на 14 декември 2003 година в 5 часа сутринта от Кондолиза Райс. Историята завършва със съдебен процес и смъртна присъда за диктатора.

.