Пожар избухна в легендарния кинокомплекс "Чинечита" в Рим, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Гъст черен дим, видим от няколко километра, се издигна над студиата в следобедните часове в понеделник. Огънят се е разразил в сектор с декори, пресъздаващи Флоренция от Ренесанса.

"Пожарът е потушен. Няма ранени,..., няма сериозни материални щети", каза говорителят на комплекса Марлон Пелегрини.

През 2007 г. огнена стихия опустоши склад, в който се намираха декори за англо-американската телевизионна суперпродукция "Рим", разказваща за раждането на Римската империя.

Много класически шедьоври са заснети в "Чинечита", сред които "Бен Хур" (1959 г.) на Уилям Уайлър и "Сладък живот" (1960 г.) на Федерико Фелини.

През 70-те години бумът на телевизионните продукции и кризата в киноиндустрията сложиха край на златната ера на емблематичните италиански студиа "Чинечита".

Те започнаха отново да посрещат чуждестранни продукции след 2000 г., но не успяха да си върнат първоначалния блясък. Комплексът беше приватизиран, но през 2017 г. отново стана публична собственост.

Миналата година беше представен план за развитието на "Чинечита" на стойност 260 милиона евро. Целта е до 2026 г. студиата в Рим да се превърнат в значимо място за европейското кино, като заложат на сериали и телевизионни програми, припомня Франс прес.