Инсулт покоси Краля на божолето. Френският производител на младото вино Жорж Дюбоф си отиде от този свят на 86 години.

Близките му съобщиха за кончината днес. Той е издъхнал в събота сутринта в дома му в Лион, Франция.

Дюбоф бе популярен с оригиналните си изказвания за младото вино, наричайки го "марихуаната за щастливи хора". Марката му  "Beaujolais nouveau" се превръща в световен феномен през 80-те години. Заради виното му цял свят празнува Международния ден на божолето.  

Царя на божолето е роден в една от най-старите винопризвеждащи фамилии в региона, като неговите предци са култивирали лозя още през XVIII век.

На 5-годишна възраст той вече взима участие в първата си реколта.

На 19 години изоставя обучението си с оглед да се развива изцяло в семейния бизнес. Продава вината, които лично е бутилирал като излиза и обикаля всички ресторанти в квартала. Като резултат от този успех той изобретява професията "производител бутилиране" от вкъщи и създава група производители, наречени "L"Ecrin Maconnais Beaujolais".

За Жорж Дюбоф бутилирането е уникална техника.

"Необходимо е да се действа нежно, да се започне работата по определено време и в напълно хигиенизирана обстановка. Бутилирането е работа, която е също толкова чувствена, колкото и тази по отглеждането на гроздето. Изисква се стриктност, прецизност, хигиена, подход. Най- деликатната операция при бутилирането е запазването на великия шедьовър докато се затвори като резултат от години труд", казваше приживе той.

"Нашата страст към виното е първо да се опитаме да го разберем, после да го обичаме и да го ценим. Нашата професия е да поканим възможно най-много хора да споделят радостта ни от това, което вършим и в същото време да им обясним ролята на магията на виното, символ на мечтата, донасящо настроение на чувственост, поетичност и романтизъм. Божолето е "марихуаната за щастливите хора". Уважение към качеството, към традицията, уважение към непокътнатостта на виното, това са ключовите думи за успеха ни.", сподели Дюбоф в едно от интервютата си. 

Един от основните американски ежедневници пише: "Ако има име в Божоле, синоним на сигурност и качество, със сигурност то е това на Жорж Дюбоф".