На 95-годишна възраст почина Джордж Мендоса, прочул се със снимката, станала символ за края на Втората световна война, на която моряк целува медицинска сестра на Таймс скуеър, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Дъщерята на Мендоса съобщи на в. "Провидънс джърнъл," че той е починал в неделя в старчески дом в Мидълтън, Роуд айлънд, където е живял със 70-годишната си съпруга.

Снимката е направена на 14 август 1945 г. - денят на капитулацията на Япония след Втората световна война.

Моментът е уловен от фотографа Алфред Айзенстед. "Целувката" става една от най-известните снимки на ХХ век. Героите на снимката - Джордж Мендоса и Грета Фридман - са разпознати през 2015 г., въпреки че много други хора претендират за това.

Медицинската сестра на снимката - Грета Зимър Фридман, е бежанка от Австрия и по време на войната служи на американски кораб-болница. Живяла е в щата Вирджиния и почива през 2016 г. на 92-годишна възраст.

На 14 август 1945 г. Мендоса бил в отпуск и се разхождал по нюйоркския площад. Той прегърнал и целунал Фридман, тъй като му напомняла за медицинските сестри на кораба-болница, които се грижели за ранените.

Мендоса почина два дни преди да навърши 96 години.