Оцелелият български трибагреник, развят преди 30 години на Антарктида, се завърна у нас. Председателят на българския антарктически институт професор Христо Пимпирев официално предаде флага на Националния исторически музей.

Снимка: БТА

Историята на знамето започва с тази на една сглобяема постройка. Годината е 1988-а. Произведената в Пазарджик къща, по късно наречена "Куцото куче" заминава за остров Ливингстън заедно с Първата българска антарктическа експедиция. Това е и началото на нашата полярна станция "Свети Климент Охридски". Инженер Асен Чакъров е основен участник в издигането на първите две къщи на Ледения континент.

"Бяхме ограничени във времето. До последно работихме, за да може да приключим, да затворим двете къщи и да ги обезопасим. Завързахме знамето, погледнахме, снимахме и тогава никой от нас четиримата не е допускал, че след толкова години това знаме ще оцелее", сподели инж. Чакъров.

btvnovinite.bg

Командирът на испанската база намира в цепнатина трибагреника, няколко месеца след издигането му. Съхранява го в базата си и го подарява на българските си колеги за 30-тата годишнина от първата ни антарктическа експедиция.

Христо Пимпирев коментира, че действително това е чудо. "Едно знаме се разкъсва за няколко месеца, затова президентът ни дава много знамена, защото старото е станало на един парцал от ветровете."

Трибагреникът ще бъде изложен в обновената полярна експозиция в музея.