Първите заселници на Австралия са пристигнали на континента преди около 50 000 години на големи групи и са използвали сложни технологии, за да планират и организират миграцията си, предаде ДПА, позовавайки се на публикации в сп. "Сайънтифик рипортс" и "Нейчър".

Предшествениците на аборигените са пристигнали на групи от минимум 1000 души - бройка, необходима за формирането на жизнеспособна популация.

"Резултатите от проучването ни показват, че миграцията им не е била случайна, а старателно планирана. Предшествениците на аборигените - островитяните от Торесовия пролив, и меланезийците, достигат Австралия като част от организирана и технологично напреднала миграция, за да започнат нов живот", пишат изследователите.

Населяването на древния мегаконтинент Сахул, обединявал Австралия и Нова Гвинея, е свидетелство за най-ранното мореплаване в света.

Авторите на изследването са използвали усъвършенствани модели, за да определят вероятните маршрути, използвани от първите заселници, както и навигационните способности, необходими за целенасочени пътешествия.

Изследването показва, че миграционните групи са разчитали на усъвършенствани технологии и са притежавали завидни познания и умения, за да планират и осъществят придвижването на голям брой хора по море.

Използвайки сложни математически модели, учените са изчислили и броя на хората, необходими за оцеляването на популация в сурови условия.

Според изследователите първите заселници са пристигнали на голяма миграционна вълна от 1300 души или на няколко по-малки вълни от минимум 130 души през около 70 години, покривайки период от 700 години.

"Всичко това свидетелства по-скоро за планирана и добре организирана миграция, отколкото за случайна поява", казва Кори Брадшоу от изследователския екип.