Улиците на Париж днес бяха затворени за автомобили и мотоциклети и бяха изцяло на разположение на пешеходците в четвъртия "Ден без автомобили", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Забраната бе в сила от 10 до 17 ч. местно време (от 11.00 ч. до 18.00 часа б.вр.) и не важеше за колите на спасителните служби и на хората с увреждания, за туристическите автобуси и такситата.

Целта на Деня без автомобили е публичното пространство да стане по-спокойно, по-приятно и по-малко замърсено, се посочва в сайта на парижкото кметство. То обяви в петък, че от 7 октомври четири района в центъра на Париж ще бъдат затворени за автомобили една неделя в месеца. Изключение ще правят големите пътни артерии, минаващи през тях.

По данни на кметството автомобилното движение във френската столица е намаляло с 6 процента между 2017 и 2018 г. и замърсяването на въздуха е намаляло със сходни стойности.

Кметовете на Париж Ан Идалго и на Брюксел Филип Клоз вчера предложиха да се обяви европейски ден без автомобили, напомня АФП.

Вчера и днес в административните сгради във Франция отвориха врати по повод 35-ите Дни на наследството. Стотици хора чакаха например на опашка, за да влязат в Елисейския дворец (на снимката). Посетителите бяха посрещани от домакина - президента Еманюел Макрон.