Французин, който е напълно парализиран след падане преди четири години, може вече да се движи с екзоскелет, направляван от мозъка му, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Тибо е 28-годишен жител на Лион и участва в първия по рода си експеримент, осъществен от френски учени от изследователския биомедицински център "Клинатек" в Гренобъл.

Прототипът на екзоскелета е бил конструиран в продължение на 10 години от няколко екипа. Моделът се задейства от електроди, имплантирани в черепа на пациента. Те улавят сигналите, изпратени от мозъка, и ги превръщат в движение, генерирано от електромоторите на устройството, пояснява проф. Алим Луи Бенабид, един от основните автори на разработката.

"При пациенти с парализирани крайници вследствие на фрактура на гръбначния стълб, мозъкът запазва способността си да издава команди, които задействат краката и ръцете, но няма кой да ги изпълни. Ние запълваме тази празнина", изтъква проф. Бенабид.

Снимка: FONDS DE DOTATION CLINATEC

Нараняванията на гръбначния мозък водят до парализа и на четирите крайника на пациентите в 20 процента от случаите, сочат статистиките. С възстановяването на Тибо учените възнамеряват да дадат нагледно доказателство, че има надежда и при най-тежки травми. С разработката на екзоскелета френските учени са успели почти в реално време и по безжичен начин да препратят електрическите импулси на мозъка към компютър, който ги разчита.

Но все пак трябва да се измине един доста дълъг път, преди екзоскелетите да влязат в ежедневна употреба. За да бъдат правилно задвижени са необходими дълги тренировки.