Това казват експерти от Световната здравна организация, цитирани от Science alert. Според тях заразяването от болестта е толкова смъртоносно и загадъчно, че и досега лекарите не са научили нещо повече за нея.

Въпросът е как може една болест, която дори не е идентифицирана, да се счита за толкова опасна за живота и здравето на хората по света. Експертите обясняват, че "Болестта Х" е заместител на вече известни зарази и въпреки, че не сме я срещали все още и не сме я описали, почти сигурно е,че тя ще се появи.

Световна пандемия може да бъде предизвикана от патоген, който до момента не е известен на науката, това се казва и в официално изявление на Световната здравна организация. Според институцията, вече се работи в специален Проект за научно-изследователска дейност по откриване и описване на най-големите и опасни нововъзникващи патогени.

Последните данни от това са публикувани през февруари 2018 година и насочват вниманието към няколко болести, от които може да тръгне новия патоген. Това са кримско-конгоанска хеморагична треска (CCHF); болестта Ебола и болестта Марбург; Lassa fever; коронавирус на респираторен синдром (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (SARS) и вирусът Zika. За първи път бе добавен и тайнствения нов патоген, от който може да тръгне световна пандемия.

"Историята ни казва, че е вероятно следващата голяма епидемия да бъде нещо, което не сме виждали досега", каза Джон-Ар Ротинген, главен изпълнителен директор на Норвежкия съвет за научни изследвания и научен съветник на комисията на СЗО.