Румънски овчар, погребан от семейството си, се мъчи да докаже, че е жив, разказва в. "Адевърул".

Василе Непря, на 59 г., от окръг Горж (Югозападна Румъния) се води мъртъв от близо две години, макар че си е жив и здрав, и работи в една кравеферма близо до Тимишоара. Нещо повече - той е бил погребан от семейството си.

Невероятната история започнала преди две години, когато Василе Непря работел в мандра близо до село Петрила в долината на река Жиу, окръг Хунедоара. Непря се скарал със собственика на мандрата и си тръгнал пеша. Овчарят обаче оставил телефона си в мандрата и не могъл да се свърже със семейството си в продължение на месеци, поради което то го обявило за изчезнал. След известно време в един кладенец в района бил намерен труп, а властите предположили, че това може да е изчезналият Непря.

"83-годишната ми майка и брат ми били повикани в моргата, за да разпознаят трупа. Лудият ми брат заявил, че това съм аз, и бил издаден смъртен акт. Мисля, че се е радвал, че съм умрял", разказва мнимият мъртвец.

Трупът бил погребан от семейството, което спазило всички традиции. На погребението нямало религиозна служба, защото следователите констатирали, че вероятно става дума за самоубийство.

През есента на 2018 г. мъжът успял да си купи мобилен телефон и се обадил на кмета на неговото село, от когото разбрал, че е починал. "Каза ми, че съм умрял и че даже са пратили венци на гроба ми. Започнах да се смея, когато чух това", разказва овчарят. С помощта на кмета била установена връзка със семейството, а майката на "починалия" се разплакала от щастие.

Полицията започнала разследване, за да установи кой е починалият, който е бил погребан като Василе Непря. Трупът е ексхумиран, но самоличността му е неизвестна. Трябва да се направи ДНК анализ, който изисква разходи. Същевременно смъртният акт на Непря не е анулиран.

Овчарят няма една пара на свое име. "Регистриран съм у дома в Болбош, но кметът ми каза, че нямам нищо, защото съм мъртъв", допълни овчарят.