За първи път от десетилетие в Хонконг е отменена прочутата новогодишна заря, съобщи хонконгската агенция по туризма, цитирана от Ройтерс. Причината е, че заради продължаващите повече от шест месеца протести са възникнали опасения за сигурността.

Фойерверките обикновено привличат хиляди местни жители и туристи на живописното пристанище "Виктория", а обратното броене се излъчва по целия свят.

Породени от спорния и вече изтеглен закон за екстрадицията, продължаващите протести в бившата британска колония засегнаха туризма и търговията на дребно. Няколко значими културни и спортни събития бяха отменени през последните месеци.

Зарята ще бъде заменена от "Симфония от светлини" - мултимедийно светлинно шоу, включващо прожекции върху фасадите на най-високите небостъргачи в полунощ, съобщиха служители в туризма. Фасадата на крайбрежния Хонконгски конгресен и изложбен център ще бъде превърната в огромен часовник, отброяващ времето до настъпването на Новата година. Малки пиротехнически фойерверки ще бъдат изстреляни от покривите на съседните сгради.

Агенцията по туризма отдава голямо значение на обществената сигурност на всички обществени прояви, които организира, заяви ведомството.

"Имайки предвид настоящата ситуация в Хонконг, решихме да прибегнем до нов формат на тържествата", съобщи ха от ведомството.