Средновековен квартал от времето на цар Иван Александър, датиран към 13-14 век, разкри през това археологическо лято екипът на професор Николай Овчаров. Това беше обявено на пресконференция в края на тазгодишните разкопки на Перперикон.

Кварталът се намира в южната част на Перперикон, точно под Акропола и в непосредствена близост до Двореца-светилище от тракийския период. В него ясно са очертани над 10 сгради, където според професор Овчаров е живяло бедно християнско население, почти в нищета, за което се съди по големината на помещенията и намерените керамики и християнски кръстове, датирани към 1320-1350 година.

Археологът уточни, че "кварталът на бедните", както още го нарече, няма да бъде консервиран, защото през 2019 година археолозите ще продължат да проучват това място, като идеята е да бъдат разкрити находки от по-древни периоди и подходи към двореца светилище и Акропола.

Проф. Овчаров изтъкна като много важно откриването на "гетото", така по думите му се изяснява структурата на Перперикон от 13-14 век. Добре познати са вече акрополът, знае се, че тогава там е имало силен средновековен замък, в който се е намирала архонтската резиденция. Наоколо пък е крепостта, която също е с доста прилични сгради, отбеляза археологът.

"Кварталът на бедните" е бил много близко до големия Некропол, където са разкрити над 200 гроба. Очевидно е, че всъщност гробището е обслужвало именно този квартал, каза проф. Овчаров.

Пред журналисти днес екипът на професор Овчаров отвори открити днес четири раннохристиянски гробници от 5-6 век, вкопани в скалата, две от които детски. Те се намират до ранно християнска базилика от 6-и век, разкрита преди три години в южната част на Перперикон. Явно тук става въпрос за голям некропол, който е разположен в западна посока, но това ще установим следващата година, когато продължим разкопките, каза проф. Овчаров.

Често се случва така в археологията, че в последния ден попадаме на едно от най-интересните неща, отбеляза той.