Гръцкият милиардер Аристотел Онасис става едни от първите хора в света, които имат частен остров-това е остров Скорпиос, купен от Онасис през 1963 година. съдбата на малкото парче земя в Йонийско море е необикновена, също както и съдбата на неговия първи собственик.

Островът е обявен за национално богатство на Гърция, но всъщност от години е семейна гробница на рода Онасис. По-точно-илюстрация на проклятието върху този богат род. Тук е погребан Аристотел Онасис, по негово изрично записано изискване. Милиардерът е бил очарован от острава, на който се е оженил и за Жаклин Кенеди.

До него е гробницата на Александрос, син на Аристотел, загинал през 1973 година при неизяснени обстоятелства. Тук е гроибът на дъщеря му Христина, намерена мъртва във ваната в хотелската си стая в Буенос Айрес. Причината за смъртта-свръх доза наркотици.

Накрая наследница на империята на Онасис, включително и остров Скорпиос става внучката му Атина. Тя обаче решава да се освободи от острова и го предлага за продажба през 2005 година. Причините-скъпата му поддръжка, около 1.5 милиона евро годишно и лошата му слава заради проклятието на рода.

Точно тогава обаче пазарът на недвижимости и неговия луксозен сегмент не са в добро състояние в Гърция заради започващата да се усеща финансово-икономическа криза. А исканата цена от 200 милиона долара също не е по джоба на всеки.

Частен остров за избрани

Снимка: Туитър

Ситуацията с продажбата приключва през 2013 година, когато дъщерята на руския олигарх и милиардер Дмитрий Риболовлев- Екатерина- прави сделка за острова. Тя го наема за 99 години под аренда. Сделката за покупка се оказва невъзможна, защото за продажбата на Скорпиос се изисква разрешението на гръцкото правителство, съгласно завещанието на Аристотел Онасис, а то не дава такова разрешение на Риболовлев.

През миналата година руският милиардер получи от гръцкото правителство разрешение да строи на острова. Той планираше да вложи около 120 милиона евро и да изгради голям комплекс, заедно с няколко еднофамилни вили в арйона на знаменитата Розова къща, планирана и построена от Жаклин Онасис. целият комплекс и вилите ще са за ползване само от семейството на Риболовлев. Външни посетители няма да се допускат и Скорпиос ще си остане достъпен за малцина. Дали обаче всичко ще приключи според плановете на милиардера, предстои да видим, тъй като началото на строителните работи е насрочено за октомври 2018 година.