Британският ежедневник "Дейли стар" преустанови публикуването на снимки на жени без горнище на трета страница, като така става последният британски таблоид, който прилага описаната мярка, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

"Дейли стар" ще продължи да показва снимки на жени в определена поза, но те няма да са с голи гърди, потвърди редакторът на вестника.

"Потресаващо е, че национален вестник намира пространство за подобно съдържание толкова дълго време", каза Рейчъл Крис, една от ръководителките на коалицията "Спрете насилието спрямо жените".

"Но сексуализацията и обективизацията на жените и на младите момичета в жълтата преса продължава, както с изображения, така и с начина, по който се отразяват сериозни проблеми, касаещи жените. Надяваме се, че това е знак за подобрение."

През 70-те години на миналия век британският вестник "Сън" първи въвежда ежедневната традиция на трета страница да се помества снимка на гола манекенка, а след това други жълти вестници започват да правят същото. Благодарение на остра и нарастваща критика повечето ежедневници във Великобритания престават да публикуват описаното съдържание. "Сън" тихомълком се отказа от голите снимки през 2015 година.

"Мисля, че това е анахронизъм, защото живеем в друго време, различно от времето, когато това започва", каза медийният коментатор Рой Грийнслейд.

"Жените вече не смятат, че е забавно да бъдат обективизирани и както показа движението #Аз също, живеем в нов свят и жените не желаят да търпят тази глупост."

Грийнслейд отбеляза, че когато "Сън" престава да публикува снимките на трета страница, това не се е отразило на продажбите, което показва, че съдържанието вече става контрапродуктивно.

"Съобразихме се с отзивите на читателите и понастоящем изпитваме покрита версия на снимките на трета страница", каза редакторът на "Дейли стар" Джонатан Кларк.