Чрез този метод, в свински ембриони се инжектират човешки стволови клетки. След като ембрионите станат на 28 дни, бременността на свинята се прекратява и тъканите се взимат за анализ, съобщава Би Би Си, цитирана от БНР.

Учените се надяват, че ще могат да достигнат етап, когато да отглеждат човешки органи в прасета, за да се премахне недостига за трансплантации, обяснява репродуктивният биолог Пабло Рос:

"Надяваме се, че свинският ембрион ще се развие нормално, но панкреасът му ще е почти изцяло съставен от човешки клетки и така ще е съвместим с пациент за трансплантация."

Подобни експерименти обаче се приемат противоречиво. Основното притеснение е, че човешките клетки могат да преминат в мозъка на развиващото се прасе и да му придадат човешки черти.

Доктор Уолтър Лоу изключва такава възможност: "С всеки орган, бъбрек, черен или бял дроб, ще следим какво се случва в мозъка и ако открием нещо човекоподобно, няма да допуснем тези ембриони да се родят".

Природозащитните организации категорично се противопоставят на подобни експерименти. Питър Стивънсън от "Състрадание за селскостопанските животни":

"Притеснява ме отварянето на нов източник на страдания за животните. Нека първо накараме повече хора да даряват органи. Ако и след това има недостиг, може да обмислим варианта с прасетата.

Но дори и тогава, да консумираме по-малко месо, за да няма цялостно увеличение в броя на прасетата, които се убиват за човешки цели".

Ембрионите, в които се отглеждат човешки органи са кръстени химери - според древногръцката митология химерите са съставени от няколко животни - лъв, коза и змия.