На 1 септември част от Свищовското съкровище ще бъде изложена в Градския исторически музей в старата норвежка столица Берген.
Изложбата "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България" включва избрани експонати от дванадесет музея в България.

Градският исторически музей в Свищов предоставя за изложбата златните накити и бронзовите брадви от съкровището, датиращи от средата на второто хилядолетие пр. Христа, и глава от бронзова статуя на знатен мъж от първата половина на трети век сл. Христа, открита при проучванията на римската извънградска вила в района на Нове.

Норвежкият музей ще извърши реставрация на стойност 10 000 лв. на бронзовата глава, уточниха от общинската администрация.

Съкровището, открито в района на Свищов през 2011 г., се състои от тринадесет златни накита и шест бронзови предмета, всичките поставени в глинен съд, заровен в земята; след откриването им са дарени на музея в крайдунавския град.

От 14 март до 25 юни предметите от находката са изложени в Kunsthistorisches Museum във Виена.

Експозицията е част от научен проект на българската и австрийската академия на науките, посветен на металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров.

Докато съкровището е част от международните експозиции, в музея в Свищов ще бъдат изложени репликите на златните накити.

Заради своята датировка и изработка, съкровището придобива все по-голяма популярност, посочиха от общината.