Германска сатирична политическа формация, залагаща на черния хумор и наречена "Партията", издига за европейските избори в неделя кандидати с имена на висши фигури от времето на нацизма като Гьобелс, Хес, Айхман, Шпеер, Борман и дори Бомба и Криг ("война"), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Учредена през 2004 г. по идея на сатиричното списание "Титаник", "Партията" се обявява в защита на "работните места, правовата държава, закрилата на животните, елитизма и демократичната инициатива". Неин лидер е журналистът и сатирик Мартин Зонеборн, който през 2014 г. вече беше избран за евродепутат.

На трето място в партийната листа за изборите в неделя, оглавена и този път от Зонеборн, стои името на Лиза Бомбе, следвана от Бенет Криг, Кевин Гьобелс и Тобиас Шпеер.

След тях се нареждат Елизабет Борман, Дитрих Айхман, Андреас Кайтел и Фабиан Хес.

"Партията" е отпечатала агитационни материали, където собствените имена са изписани с толкова ситни букви, че се виждат само фамилните. Листата включва общо осем съименници на някогашни висши нацисти - от шефа на пропагандата Йозеф Гьобелс през архитекта и министър на въоръжението Алберт Шпеер и личния секретар на Хитлер Мартин Борман до автора на т.нар. Окончателно решение на еврейския въпрос (евфемизъм за Холокоста) Адолф Айхман.

Програмата на "Партията" предвижда криминализиране на "отричането на климатичните промени", забрана на опитите с животни, прекратяване на политическия проект за обща европейска отбрана, въвеждане на максимална възраст за гласуване и лишаване от правото на глас "в последните 18 години от живота".

Германската система не предвижда минимален праг за влизане в Европейския парламент, за разлика от други страни, където са нужни над 3 и дори над 5 процента от гласовете, за да бъдеш избран.

"Партията", която през 2014 г. получи 0,96 процента от гласовете и изпрати Зонеборн в Страсбург, има шанс отново да прати най-малко един депутат в ЕП.