Американски лекари са установили, че острият дефицит на витамин D увеличава вероятността от развитие на най-тежките форми на болестта Covid-19 с около 15 процента, предаде ТАСС.

Това може да се дължи на факта, че "слънчевият витамин" помага на организма да потисне прекомерната активност на имунната система. Откритието на учените е представено в статия в електронната библиотека medRxiv.

"Нашият предварителен анализ, комбиниращ данни от наблюдения върху развитието на Ковид-19 и резултати от изучаването на свойствата на витамин D, показва, че той може да намали смъртността от коронавирусна инфекция чрез потискане на т. нар. цитокинова буря - мощна възпалителна реакция, която кара имунната система да атакува клетките на тялото", пишат учените.

Организъмът си набавя витамин D, който има антивъзпалително, антиапоптотично, антитуморно и антифиброзно действие, чрез храната (около 10%) и излагане на слънчеви UV лъчи (около 90%). Ултравиолетовите слънчеви лъчи стимулират организма да произвежда Витамин D (Витамин D3 или холекалциферол от 7-дехидрохолестерол), но има и риск от рак на кожата, затова около 20 до 25 минути експозиция е полезно, но без използване на слънце защитни продукти.

За да си доставим този витамин е много важно храната ни да е богата на по-мазни риби (сьомга, пъстърва, скумрия, риба тон, змиорка), също черен дроб, мляко, сирена, яйчен жълтък, ядки.

Препоръчителното дневно количество Ввитамин D е 400 международни единици (IU) за деца до 12 месеца, 600 IU за възраст от 1 до 70 години и 800 IU за хора над 70 години.