Необичайната жега стана причина за масово измиране на летящи лисици в австралийския щат Куинсланд, предадe Асошиейтед прес.

Само през последните два дни в северната част на щата са загинали повече от 3500 летящи лисици.

Жегата в Куинсланд започна в неделя, но се очаква скоро да намалее, според Австралийската метереологична служба. Дневната температура достига 46 градуса по Целзий, а през нощта не спада под 40. Жегата е придружена от силни ветрове и се създават предпоставки за пожари.

"Горещината дезориентира животните и те започват да нападат хора - обясни Ричард Гайър от службата по здравеопазване в Куинсланд. - През последното денонощие сме регистрирали десетки случаи на хора, атакувани от прилепи и летящи лисици. Възможно е животните да проявят агресия и когато хората се опитат да ги вдигнат от земята в опит да им помогнат. Ухапването и драскотините могат да бъдат опасни."

Животните могат да бъдат носители на вируса на болестта нипа. Той причинява възпаление на мозъка и респираторни заболявания у човека. "Засега няма ваксина срещу вируса и 70% от случаите завършват със смърт - уточни Гайър. - Умрелите или пострадали животни ще бъдат събрани от обучени природозащитници."

Летящите лисици са сред най-едрите представители на рода ръкокрили. Подобно на човека, те трудно понасят горещина над 40 градуса Целзий. Много ръкокрили загиват особено когато жегата продължи няколко последователни дни.

"През 2010 г. жегата умори 50 000 летящи лисици за два дни", каза Триш Уимбърли от австралийската клиника за прилепите. По нейни предположения в близките дни ще загинат още хиляди летящи лисици.