Британската железница издирва "под дърво и камък" цигулка на 310 години на стойност 250 000 лири (289 000 евро), забравена от музикант във влак, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Помощ оказва и полицията за визуализиране на кадрите от охранителните камери във влака и на спирките, през които той е преминал.

Солистът Стивън Морис забравил цигулката си, изработена от германския лютиер Давид Теклер през 1709 г., във вторник вечерта във влака от гара Виктория в Лондон за Орпингтън, югоизточно от столицата. Морис трябвало да вземе на заем цигулка от съпругата си, която също е професионален музикант, за да свири с Кралския филхармоничен оркестър на два концерта с Андреа Бочели през уикенда.

"Разстройващо е, че я загубих. Освен цената й, с нея си изкарвам и хляба" - каза музикантът, свирил във филми като "Властелинът на пръстените" и "Джеймс Бонд", както и с Дейвид Боуи и Стивън Уондър.

"Аз бях само неин пазител, един от многото, свирили на този инструмент. Надявах се един ден да я предам на друг цигулар. Според колегите ми на изпълнението не се е отразило, че свиря на различна цигулка, но беше като да съм с ампутирана ръка".

Музикантът призова, ако някой намери цигулката, която той е купил през 2003 година и я смята за "късче от историята", да я върне.