Полицията в град Мисула, щата Монтана, съобщи, че черна мечка по някакъв начин е успяла да се заключи в частен дом, като си е подремнала в дрешника, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Блюстителите на реда били принудени да разбият прозорец на къщата, да проникнат в нея и да отключат входната врата, за да избяга мецаната. Тя от своя страна ги посрещнала сънлива и с прозявка. Били повикани специалисти от зоозащитата, за да упоят мечката, за да може тя да бъде преместена.

Полицаите получили телефонно обаждане в 5:45 сутринта за мечка, която нахлула в къща, след което по някакъв начин се била заключила вътре. Животното нанесло големи щети на помещението, преди да си подремне в килера за дрехи.

Междувременно полицията в Словения съобщи, че 80-годишна жена е леко ранена след нападение на мечка близо до дома й южно от столицата Любляна. Тя е хоспитализирана след нападението днес сутринта в село Връх над Зелимлями, на около 15 км от столицата.

Инцидентът идва след решение на правителството за намаляване на популацията на мечки и вълци в страната. Правителството обяви, че броят на тези животни превишава разумното за малка държава с два милиона души население.

Популацията на мечки в Словения е достигнала 1000 животни и властите казват, че броят им трябва да бъде намален с 200.

Екоактивисти се противопоставят на тези планове, но правителството твърди, че те са наложителни заради зачестилите нападения във фермите.