В началото на ноември Земята ще бъде под въздействието на магнитни бури от ниво G1. Пик на слънчевите изригвания, които причиняват магнитните бури ще имаме на 3-то и 4-то число от месеца, на 5 и 6 ноември звездата ни ще започне да се успокоява. Това прогнозират от Лабораторията за рентгеново наблюдение на Слънцето.

Учените са забелязали, че най-много влияят върху живите организми изригванията със слаба и средна интензивност, каквото ще е това от 3 и 4 ноември. Хората и животните обикновено не са особено чувствителни към силните бури. Затова пък различни прибори могат да излязат от строя. Причина за този феномен е фактът, че ние реагираме на определена честота на магнитното излъчване.

Под въздействие на магнитните бури значително се изменя здравословното състояние при 10-15 процента от населението на Земята, предупреждават лекари. Тези хора, които силно се повлияват от магнитните смущения, се наричат метеочувствителни. По тази причина някои хора се притесняват от предстоящи геомагнитни смущения.

Има и скептици. Те не приемат страховете на познатите си и са убедени, че проблемте в дните с магнитни бури са резултат от самовнушение. Те донякде имат основание. Установено е, че ако на впечатлителни хора съзнателно се дава погрешна информация за датите на магнитните бури, те ще се чувстват зле и в тези дни, както и в дните с реални магнитни бури.

Но се смята за доказано, че фактически абсолютно всеки човек на Земята реагира на изменението на магнитното поле. Само че здравите хора със силни способности за адаптация не усещат промяната.