Ако се чудите защо кучетата често вперват във вас характерния си тъжен поглед, учени от САЩ предлагат обяснение. Оказва се, че четириногите питомци гледат тъжно заради хората, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА, позовавайки се на публикация в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

В резултат на десетки хиляди години съжителство с човека, опитомените кучета са развили специфичен лицев мускул, който им позволява да повдигат вежди, така че да заприличват повече на бебета. Оказва се, че несъзнателно хората са отдавали предпочитанията си именно на четириноги питомци, способни да "докарват" това очарователно изражение.

"Когато кучетата правят това движение, изглежда, че предизвикват силно желание у хората да се грижат за тях", се казва в изследването, съавтор на което е д-р Джулиан Камински от Университета в Портсмут, цитирана от Би Би Си.

Учените смятат, че кучетата използват този очен мускул за по-добра комуникация с хората, подканяйки ги да ги хранят, да се грижат за тях, да ги изведат на игра.

Снимка: iStockbyGettyImages

Това движение на мускула позволява очите на кучетата да изглеждат по-големи, повече да наподобяват очите на бебета и наподобяват движение, което хората извършват, когато са тъжни, коментира д-р Камински.

Авторите на изследването от университета "Дюкен" в Питсбърг са установили, че въпросният мускул на практика отсъства при предшествениците на кучетата - вълците.

Кучетата се различават от вълците по редица начини - с по-късите си муцуни, по-дребните си размери и по-голямата си изразителност. За разлика от своите предшественици четириногите ни приятели разчитат до голяма степен на очния контакт с човека.

Време за оформяне на лицето

Констатациите на британски и американски изследователи по анатомия и сравнителна психология показват, че промяната на лицето на кучета, живеещи заедно с хора, се е развила в продължение на хиляди години.

Предишни изследвания показват, че кучетата са по-склонни да използват изражението "очите на кученцето" ("puppy eyes"), когато човек ги гледа - което предполага, че това е умишлено поведение и е предназначено за "човешка консумация".

Анатомът и съавторът на доклада, професор Ан Бъроуз от университета "Дюкен", казва, че в еволюционно отношение промените в лицевите мускули на кучетата са "забележително бързи" и могат да бъдат "пряко свързани с повишеното социално взаимодействие на кучетата с хората".

Изводите, казва професор Бриджит Уолър от Университета в Портсмут, показват "колко важни могат да бъдат лицата при привличането на нашето внимание и колко силно може да бъде изражението на лицето при социалното взаимодействие".