Специално обучените кучета вече се справят по-бързо и по ефективно с диагностицирането на болни с коронавирус пътуващи хора, съобщава ТВ "Европа". На летището в Хелзинки те работят денонощно и са станали неизменна част от гранична полиция, като долавят инфектираните пътници преди теста. Така Финландия е единствената европейска страна, в която новите случаи намаляват, а хората подкрепят ограниченията, защото имат ефект.

Служебните кучета, които надушват наличие коронавируса на пътниците на летището на Хелзинки, показаха почти 100-процентна ефективност, съобщиха властите. По време на изпитанията 16 животни, които работят на смени, тестват средно 100 пътници на ден. Експериментът с животните ще продължи през целия декември.

Пристигащите на летището пътници застават в редица, след което са помолени да разтрият кожата си със салфетка. Биоматериалът се слага в контейнер, за да го помириш кучетата. Животните са тренирани така, че да игнорират отрицателните и да реагират на положителните резултати. Те привличат вниманието на специалистите чрез лаене, положение лежешком или с лапа. Пътникът, на когото кучето реагира "положително" на ковид-19 се подлага на допълнителен тест.

Според Ан Беркман от Хелзинския университет, използването на служебни кучета може да стане по-евтина и бърза алтернатива на PSR-тестовете по летищата. Животните с висока точност определят наличие на вируса до 5 дни по-бързо от тестовете. Изследването с кучетата излиза на летището примерно 300 000 евро, но това е по-евтино от PSR-тестването.

През август международното летище в Дубай първо в света започна да използва кучетата за откриването на пътници, заразени с коронавируса. Животните вършат работата си без контакт с пътниците. Образците се взимат от подмишниците на пътниците, поставят се в стоманени контейнери, които са направени така, че муцуната на кучето да се пъхне вътре, без да нарушава целостта на биологичния материал.

Така в момент, в който повечето европейски страни затягат мерките за ограничаване на броя на заразените с Covid-19, което в някои случаи предизвиква недоволството на хората, във Финландия тенденцията е съвсем различна - не само, че броят на заразените намалява, а населението като цяло подкрепя ограниченията. През последните две седмици Финландия регистрира 45 нови случая на 100 хиляди души население, което е най-ниската стойност в Европейския съюз по данни на Световната здравна организация. Тя понастоящем е единствената страна-членка, в която броят на новите заразени е по-нисък в сравнение с предходните 15 дни.