Министерството на отбраната на Черна гора публикува обява за продажбата на ненужни плавателни съдове и резервни части на обща стойност 596 210 евро, съобщи МИА.

Обявата е публикувана на интернет страницата на министерството на отбраната и в нея се изтъква, че плавателните съдове са без въоръжение и военна техника. Продава се десантен кораб на стойност 140 хиляди евро и бившата яхта на Йосип Броз Тито (1892 - 1980), която е оценена на 80 хиляди евро.

Яхтата е изградена в корабостроителницата Кралевица през 1977 г. От години тя е закотвена във военната част на пристанището в Бар. Екипажът й се е състоял от 14 души, а капацитетът й е 40 души.

Неприкосновеният лидер на югославските комунисти и пожизнен президент на Югославия Йосиф Броз Тито управлява страната от края на Втората световна война до смъртта му през 1980 г. Той поддържаше добри отношения както с капиталистическия Запад, така и с комунистическия Изток, което не бе лека задача в разгара на студената война.

При управлението му в СФРЮ живееха сърби, хървати и босненски мюсюлмани. Десет години след смъртта му страната се разпадна след серия войни, от които произлязоха седем нови държави - Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия, Черна гора и Косово.

Наследството на Тито остава спорно, като някои хвалят способността му да запази страната свободна от контрола на Съветския съюз, а други критикуват липсата на демократични свободи по време на неговото управление. През последните години все повече хора в бивша Югославия изпитват носталгия по времената на Тито и все повече хора идват на 4 май на неговия гроб.