Австралийски експерти по животните изпробваха късмета си в освобождаването на крокодила от остров Сулавеси, Индонезия, който от години носи на врата си мотоциклетна гума. Опитът им се оказа неуспешен, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Заради липса на доброволци по-рано през месеца беше отменено съревнование за освобождаването на влечугото. Предишните опити на местни медиуми, членове на австралийска природозащитна организация и известен повелител на животни също не дадоха резултат.

Мат Райт, съвременният "Каубой с хеликоптер", който е бивш пилот и сега се занимава с разселване на крокодили, и колегата му Крис Уилсън пристигнаха в Палу - столицата на провинция Централна Сулавеси, миналата седмица по покана на местна организация. Експертите заложиха капани, надявайки се да хванат крокодила.

Опитът им обаче е завършил с неуспех.

"Влечугото се оказа трудно за залавяне. Всичко опира до благоприятна възможност", написа Мат Райт в Инстаграм.

За проваленото начинание съобщи и Рино Гинтинг, ръководител на екипа, натоварен със задачата да спаси крокодила.

"Реката е твърде широка и освен това имаше много зрители, заради които влечугото се побоя да излезе на суша", сподели Гинтинг, допълвайки, че Мат Райт и Крис Уилсън са отпътували за Австралия, но са обещали да се върнат през май, ако дотогава местните не успеят сами да се справят с проблема.

Крокодилът с гума около врата за първи път е забелязан в реката, която тече през Палу, през 2016 г. От тогава природозащитниците се опасяват, че ако влечугото продължи да расте, гумата ще го задуши.