Организаторите на фестивала за духова музика в сръбския град Гуча смятат да поканят президентите на САЩ, Русия и Китай да дойдат на събора на тръбачите и да видят прекрасната Гуча, предаде Танюг.

В писмо, което организаторите смятат да изпратят чрез посолствата на трите страни, те канят Доналд Тръмп, Владимир Путин и Си Цзинпин да чуят автентичните изпълнения на най-добрите сръбски и световни майстори на духовата музика, обещавайки им да забравят ежедневните проблеми, войните, атомното и химическото оръжие, бедността и онези, "които имат повече, отколкото им трябва, но и то не им стига".

"Тук всички сме равни, весели, радостни, всички се разбираме, Гуча е най-мирното и най-сигурно място в света. В Гуча се събират словенци, хървати, албанци, македонци, босненци, черногорци, унгарци, румънци, гърци, българи, австрийци, германци, англичани и нямат нито един спор или нерешен проблем", се казва в писмото.

Снимка: GettyImages

Фестивалът в Гуча, който стартира през 1961 година с четири оркестъра и само 2500 посетители, досега е бил посетен от 15 милиона души. Съборът на тръбачите от Драгачево, както се нарича официално фестивалът, привлича не само сърби, но и туристи от целия свят.