Повечето учени смятаха, че ако течението Гълфстрийм спре да пренася топли води от юг къз Европа, климатът на Стария континент ще се промени и ще стане студено.

Течението носи топли океански води от Карибския басейн и затова зимата в Европа не е така студена както в Северна Америка, въпреки еднаквата им географска ширина, припомня "Ди Велт".

Според най-новите проучвания на експерти-климатолози, публикувани в списание Nature, огслабването на Гълфстрийм ще доведе до силно затопляне и то не само в Европа, но и по целия свят.

Според учените, системата от океански течения е намалявала през годините глобалното увеличение на температурите, защото на практика е охлаждала топлата вода от екваториалните области, като я е пренася в дълбините на океаните.

Ако този механизъм бъде спрян или отслабен, тогава океаните ще приемат по-малко топлина от въздуха и така температурите в света ще се покачат.

Много учени обаче се отнасят скептично към новата теория и смятат, че няма как да знаем каква ще е реакцията на планетата ни ако топлите течения спрат.