Не много весела Коледа се задава за засегнататата от коронавируса Европа. Правителствата на Стария континент се опитват да балансират между стремежа да се избегне разпространението на COVID-19 през предстоящия сезон и да се позволи на хората да празнуват със своите семейства и приятели.

Ето какви ще са мерките, които ще бъдат приети от някои европейски страни за празничния период в края на годината:

НОРВЕГИЯ

Министър-председателят Ерна Сулберг каза, че норвежците могат да канят до 10 гости в своите домове в два отделни случая между Коледа и Нова година. Извън тези дни остава в сила сегашното ограничение за най-много петима гости в един дом, добави тя.

АВСТРИЯ

Австрийското правителство, което ще смекчи някои карантинни правила от 7 декември, каза, че карането на ски ще бъде позволено от 24 декември, но през този празничен сезон няма да има коледни базари.

ФРАНЦИЯ

Правителството ще позволи на хората да пътуват от 15 декември, включително за празниците в края на годината, ако случаите на коронавирус намалеят до около 5000 нови заразявания на ден. Франция, която реши да ограничи достъпа до своите ски склонове до януари, каза на 2 декември, че ще прави произволни гранични проверки, за да не позволи хората да се заразят с COVID-19 като отидат в страни, където ски курортите остават отворени.

БЕЛГИЯ

Белгийските домакинства ще могат да имат близък контакт само с един допълнителен човек за Коледа, каза министър-председателят Александер де Кро. Хората, които живеят сами, ще могат да се срещнат с още двама човека. Фойерверките ще бъдат забранени в новогодишната нощ, за да се ограничат събиранията, а пътуванията в чужбина са силно непрепоръчителни.

ИРЛАНДИЯ

Три домакинства ще могат да се срещнат между 18 декември и 6 януари, каза министър-председатеят Майкъл Мартин. За този период ще бъде отменена забраната за пътуване в страната.

ГЕРМАНИЯ

Канцлерът Ангела Меркел се споразумя с лидерите на 16-те германски провинции да бъде удължена и затегната карантината заради коронавируса до 20 декември, но правилата да бъдат разхлабени за коледните празници, за да се позволи на семействата и приятелите да празнуват заедно. Ще бъде разрешено да се събират до 10 човека, без да се броят децата.

ПОЛША

Полското правителство каза, че едно домакинство няма да може да кани повече от петима души съгласно новите правила, които ще важат до 27 декември.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Четирите нации, влизащи в състава на Обединеното кралство, се съгласиха да облекчат за Коледа ограниченията заради COVID-19, за да позволят до три домакинства да се срещнат у дома от 23 до 27 декември. Също ще позволят да се срещнат в религиозни храмове на открити обществени пространства, но не и на закрити места за приемане на гости или в развлекателни обекти. Министърът по жилищните въпроси Робърт Дженрик каза, че смекчава правилата, за да позволи на магазините да останат отворени по-дълго за Коледа и през януари.

ОБМИСЛЯНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ

Правителствата на Италия, Унгария, Португалия, Испания и Нидерландия казват, че обмислят специални правила за празничния сезон, но още не са обявили конкретни стъпки.