Пано с надпис на български и латински "Мир на земята" ще бъде подарено на папа Франциск при посещението му в България от името на община Чипровци, съобщи кметът Пламен Петков, цитиран от БТА.

Папата ще бъде в България от 5 до 7 май.

Паното, което е с размери 120х140 см, ще бъде връчено в град Ракоски, където папа Франциск ще има служба и където има наследници на някогашни жители на Чипровци, избягали след потушаването на Чипровското въстание през 1688 година от турците.

Снимка: БТА

Паното е изработено на вертикален чипровски стан от естествени материали от килимарките от Чипровци Наташа Димитрова и Йорданка Павлова през последните два месеца.

В средата му е втъкано логото на посещението на папата в България и с големи букви на български и латински е изписан надписът "Мир на земята". В средата е българския трибагреник, който е част от логото на посещението, втъкани са и характерни мотиви от чипровски килими - канатица, бибица и кандилце.

Килимарките Наташа Димитрова и Йорданка Павлова заявиха, че са направили паното по собствена инициатива и с одобрението на протокол на папата и на община Чипровци, тъй като са харесали много посланието "Мир на земята" и освен това искат да има повече близост и единение на православните и католическите християни.

Снимка: БТА

Те припомниха, че някога Чипровци е бил един от процъфтяващите градове в българските земи, в него се е намирала златарската школа на османската империя, имало е много просветени хора, също католическа катедрала и католическо училище и католици.

Просветените хора са поискали да бъдат свободни и през 1688 година са вдигнали голямо въстание. То било потушено, но много чипровчани се преселили на различни места - в Банат- Румъния, в Асеново и Бърдарски геран - Плевенско в град Раковски и т.н. Навсякъде те пазели своите обичаи, бит, език и култура, техните наследници ги пазят и днес. Паното ще бъде дар за папата от община Чипровци и чипровскатка общност, обявиха килимарките