Италианско семейство платило на украинска сурогатна майка, за да роди дете, а после го е изоставило, съобщават италианските електронни издания, цитирани от БТА.

Преди 15 месеца двойка от Новара в Италия отишла в Украйна, за да признае официално роденото от сурогатната майка момиченце за свое. Тогава обаче вместо да го прибере със себе си, двойката наела бавачка в Украйна и й поверила бебето. Изминали 15 месеца, през които момиченцето растяло под грижите на бавачката, без родителите да го потърсят. Накрая те дори спрели да плащат пари за издръжката му и бавачката, която била финансово затруднена, се обърнала към италианското консулство в Киев.

Задействан бил механизъм за извеждане на детето от Украйна в Италия и с помощта на доброволката от Италианския червен кръст Каролина Казини и инспектор Антонио Ричи от италианската Служба за международно полицейско сътрудничество, момиченцето, което вече е на почти 16 месеца вчера бе доведено на миланското летище Малпенса с полет от Киев.

Биологичните родители на детето са издирени и разпитани, но отказват да го приберат. Детето е поверено на приемно семейство в областта Пиемонте и по случая е започнало разследване. В Украйна сурогатното майчинство е разрешено, а изоставяне на дете, родено по този начин, не е наказуемо. Разследващите вероятно ще третират случая, потресъл Италия, като изоставяне на биологично дете.

Момиченцето има италианско гражданство заради италианските си родители и осиновяването му от италианско семейство ще бъде лесно. Участниците в извеждането на момиченцето от Украйна разказват, че то е било добре гледано, а украинската му бавачка била силно привързана към него и плакала, когато то си тръгнало.

По време на разпитите на биологичните родители е станало ясно, че в даден момент от бременността на сурогатната майка, биологичната майка е почувствала, че не може да се привърже и отгледа роденото по този начин бебе. Сега приемното семейство в Пиемонте е наело бавачка с украински и италиански език, която ще помогне на момиченцето да се адаптира към новите условия на живот и да научи бързо италианския.