Това оповести Френският център за космически изследвания, цитиран от Франс прес и БТА.

От центъра представиха първите резултати от мисията на спътника, която все още не е приключила.

Френският микроспътник бе изведен в космоса през април 2016 г., за да се опита да открие пропуски в теорията, създадена преди един век от гениалния физик. Досега обаче пропуски не са открити.

Изведен на височина 710 км над Земята, спътникът има за задача да тества във вакуум и в космическото пространство универсалността на свободното падане, като целта е да се достигне 100 пъти по-голяма прецизност, отколкото на Земята.

Ученият от Тоскана Галилео Галилей установи в началото на 17-и век, че всички тела, независимо от масата и състава им, падат по един и същ начин в гравитационното поле на Земята, ако липсва дължащото се на въздуха триене.

Универсалността на свободното падане може да се разглежда като еквивалентност между гравитационната сила и инерционни сили, които възникват при ускоряване. Въз основа на принципа за еквивалентност между гравитация и ускоряване Айнщайн изгради своята Обща теория на относителността.

Учени са публикували първите резултати от анализа на 10 процента от събраните от спътника данни. Мисията на спътника трябва да продължи до края на 2018 г.
Резултатите от изследването са публикувани във Physical Review Letters.

Отново регистрираха гравитационните вълни на Айнщайн >>>


Нова научна теория може да покаже, че Айнщайн е грешал >>