Един от най-великите актьори на всички времена - Кърк Дъглас, почина тази нощ на 103 години. По повод кончината на холивудската легенда, направил незабравимата рола във филма "Спартак", Франс прес и интернет издания предлагат поглед към ключови дати в живота на легендата на Холивуд и няколко интересни факта, предаде БТА:

- 9 декември - Исур Даниелович Демски, който ще остане в историята на киното като Кърк Дъглас, се ражда в Амстердам, щата Ню Йорк, в семейството на руско-еврейски имигранти.

- 1946 г. - Кърк Дъглас прави филмовия си дебют като партньор на Барбара Стануик в "Странната любов на Марта Айвърс" на режисьора Луис Майлстоун.

- 1950 г. - Дъглас получава първата си номинация за "Оскар" за най-добър актьор за превъплъщението си в образа на боксьор в "Шампион" на Марк Робсън.

- 1953 г. - Актьорът е номиниран за втори път за "Оскар" за изпълнението си в "Лошият и красавицата" на режисьора Винсънт Минели.

- 1957 г. - Кърк Дъглас получава трета номинация за "Оскар" за превъплъщението си в образа на художника Винсент ван Гог във филма "Жажда за живот" на Винсънт Минели.

- 1991 г. - Дъглас оцелява в катастрофа с хеликоптер, отнела живота на двама души.

- 1996 г. - Актьорът получава инсулт, в резултат на който едната половина на лицето му остава парализирана.

- 1996 г. - Въпреки че съвсем скоро е прекарал мозъчен удар, Кърк Дъглас демонстрира сила на духа и се появява на церемонията за наградите "Оскар", за да получи приза за цялостно творчество.

- 2016 г. - Легендарният актьор отбелязва 100-годишния си юбилей.

Ето и няколко интересни факта за Кърк Дъглас:

- Актьорът винаги е съжалявал, че не е могъл да осигури финансиране за филмовата класика "Полет над кукувиче гнездо". Филмът е заснет от режисьора Милош Форман през 1975 г. Джак Никълсън изиграва ролята на Макмърфи, която Кърк Дъглас иска за себе си.

- През дългогодишната си кариера Дъглас режисира само два филма - "Безделник" (1973) и "Отряд" (1975).

- Дъглас участва заедно с дългогодишния си приятел Бърт Ланкастър в седем кинопродукции, сред които "Аз крача сам" (1948) и "Опасни типове" (1986).

- Актьорът има огромно желание да получи ролята на Бен-Хур, но за нея успява да се пребори Чарлтън Хестън.

- Дъглас е носител на редица отличия, сред които Президентския медал на свободата, награда за цялостен принос на Американския филмов институт, почетен "Оскар", почетен "Златен глобус", почетен "Сезар", почетна "Златна мечка" на Берлинале, приз за цялостни постижения на американската Гилдия на актьорите, Национален медал за изкуство.

- Кърк Дъглас е сред малкото знаменитости заедно с Джеймс Стюарт, Грегъри Пек и Джийн Отри, чиято звезда на холивудската Алея на славата е била открадната и впоследствие възстановена.

Снимка: AP/БТА