Сумата, достигната в аукционната къща Кристис (Christie's), е световен рекорд за италианския скулптор и художник.

Произведението, вече неведнъж предизвиквало скандали, се нарича "Той" и бе оценено предварително на 10-15 милиона долара. Статуята от восък и смола изобразява фюрера да се моли коленичил.

55-годишният Кателан, известен със своята провокативност, довери, че е искал да унищожи своята творба и си е променял мнението по въпроса хиляди пъти.

Предишният рекорд за произведение на италианеца - 7,9 милиона долара или над два пъти по-малко от сегашната сума - датираше от 2010 г. То представлява негова скулптура автопортрет - самият той излиза от земята.

"Художниците почти никога не са захващали с темата за Хитлер", за разлика от киното, коментира преди началото на търга Лойк Гоузър, вицепрезидент на отдела на Кристис за следвоенно и съвременно изкуство. Той отбеляза, че статуята, която определи като изключително въздействаща и загадъчна, би се продала много трудно преди няколко години.

Творбата на Кателан бе "звездата" на тематична вечер на Кристис, озаглавена "Обречени на провал".

Другият акцент бе инсталация с баскетболна топка от серията "Равновесие" на американеца Джеф Кунс. Предварително оценена на 12 милиона щ. д., тя бе продадена за 15,285 милиона долара.

На търг бяха предложени 39 произведения на съвременното и модерното изкуство, засягащи темата за търговския провал. Те бяха оценени предварително на 59,4 милиона долара. В крайна сметка всички творби без една бяха продадени за общо 78,123 милиона долара.

Шестима художници освен Кателан подобриха своя рекорд за най-скъпо продадено произведение на изкуството.

Продажбите вървяха трудно, но все пак всичко мина добре, обобщи Гоузър, който отговаряше за тематичната вечер - през първия ден от пролетните търгове за произведения на изкуството в Ню Йорк

Аукционите в Ню Йорк ще продължат до 12 май. Очаква се да бъдат продадени около 1500 творби на обща стойност над 1 милиард долара.