Палма с банани отгледаха в двора в хасковския квартал Болярово. Екзотичното растение пуснало плодове за първи път тази година. Това е доста необичайно за климата в България. В страната ни растат предимно декоративни палми, отглеждани в саксии и стигат до около 1.20 метра, обясниха стопаните.

Първата палма е засадена преди около 3 г., каза собственикът на растението Борис Василев. Взела я майка му Мара от съседка, която също отглеждала екзотични растения и цветя в двора си, съобщи Haskovo net. Нейните обаче все още нямали банани. Мара взела издънката и я засадила в двора си, оказала се женско растение. След време пуснало свои издънки и поникнала още една голяма палма, този път мъжка. "За да започне плододаването трябва да има мъжка и женска, поне така съм чел в интернет", казва Борис.

Собственик на палмите е Борис Василев

Снимка: БТА

Стопаните се заинтересували за отглеждането на бързо растящите палми и се наложило да ги зазимят в студените месеци. Отрязали ги на около метър от земята, оградили ги с бидони с отрязано дъно, които запълнили с найлон и слама, поставяйки капаците им отгоре, за да бъдат изолирани от студа. Отвивали ги на пролет, когато температурите се повишат. Само за около два месеца растенията възвърнаха предишния си размер - около 4 метра височина, обясни Борис.

"Расте като гъба, за дни пусна и няколко чепки банани", допълни той. "За да даде плодове, стеблото на палмата трябва да изгради от 13 до 17 пласта листа, поне така четох в интернет", казва още младият мъж. Така преди дни поникнали и първите банани с дължина около 10 сантиметра. Преди няколко дни се появявала и нова чепка и броят им достигнал 50. Те все още са зелени, но всички в къщата са в еуфория. Най-много се вълнува Мара, която се похвалила на близки и съседи.

Преди дни поникнали и първите банани с дължина около 10 сантиметра, семейството се надява те да узреят

Снимка: БТА

Сега семейството от Болярово се надява плодовете да узреят. Обмислят да размножат банановите палми, както и да посадят и други екзотични растения. Опасяват се обаче, че ще им пречи праха от разбитата улица.