Градчето Родиктън Байд-Арм в северната част на остров Нюфаундленд потърси помощ от бреговата охрана на Канада заради инвазията на около 40 тюлена, които се разхождат по улиците и в градините на къщите, тъй като не успели да се върнат в Атлантическия океан, предаде Франс прес.

Служители в кметството се събрали, за да обсъдят ситуацията, и решили да поискат от бреговата охрана да прогони тези морски бозайници, заради хаоса, който създават животните. На места те буквално са блокирали алеи и врати, а при инцидент две от тях дори са били блъснати от автомобил.

"Отговориха ни, че ще е добре да оставим природата да свърши своето, но от близо седмица тюлените са намерили тук свой втори дом. Ако можеха сами да се върнат в океана, щяха да го сторят," заяви кметицата Шийла Фицджералд пред в. "Нортърн пен", цитирана от БТА.

Градчето се намира на пътя на миграцията на тюлените, които през зимата напускат Арктика, за да се установят на брега на остров Нюфаундленд и по крайбрежието на залива Сейнт Лорънс.

Според биолози, които бяха интервюирани от канадски медии, въпросните тюлени в Родиктън Байд-Арм са до известна степен дезориентирани и се затрудняват да намерят обратния път към Атлантическия океан.

Както обаче наскоро отбелязаха от министерството на рибното стопанство, по въпросите на океаните и охраната на канадското крайбрежие, тюлените не трябва да бъдат доближавани и докосвани, защото са непредвидими, агресивни и могат да предадат болести на хора.