Две горили се появиха, позирайки спокойно, в селфи с рейнджърите, които са ги спасили като бебета. Снимката е направена в специално пригоден парк за спасени от бракониери горили в рамките на Национален парк Вирунга, ДР Конго, предаде Би Би Си (BBC).

Заместник-директорът на парка каза пред BBC Newsday, че животните са се научили да имитират своите спасители и настойници, които са се грижили за тях, след като са били спасени. Двете горили мислят за рейнджърите като за свои родители.

От управата на националния парк заявиха, че майките на горилите са били убити през юли 2007 година. Тогава двете горили са били само на два и на четири месеца. Малко след това са били отведени в специално пригоденото за тях място в националния парк, където оттогава живеят.

Тъй като са пораснали с рейнджърите, които са ги спасили, "те имитират хората" - и стоят на два крака, като това е техният начин "да се научат да бъдат хора", каза г-н Мбурануме, зам.-директор на парка. Но това "обикновено не се случва", уточни той.

"Бях много изненадан да го видя ... така че е много смешно. Много е любопитно да видя как една горила може да имитира човек и да се изправи", сподели зам.-директорът.

Да бъдеш рейнджър обаче не винаги е забавно - това е опасна работа. Петима рейнджъри бяха убити в Националния парк Вирунга миналата година от засада. Заподозрени за убийството са бунтовници. Същевременно повече от 130 паркови рейнджъри са убити във Вирунга от 1996 г. досега.

Източната ДР Конго е затънала в конфликт между правителството и различни въоръжени групировки, припомня Би Би Си. Някои от тези въоръжени групировки са намерили убежище в парка, където често бракониерстват.

Планинските горили са застрашени от изчезване заради бракониерство и унищожаване на хабитата им. Усилените опити за опазването им дават резултат, но животните в естествена среда са едва около 1000. В резервата Вирунга, който е първият национален парк в Африка, работят 600 рейнджъри. Основната им задача е борбата с бракониери и човешко навлизане, отбелязва "Индипендънт".