Освен че са опасни за екосистемите, промените в климата застрашават и историята. В Гренландия те се отразяват на археологически находки, някои от които са на повече от 4500 години, съобщи АФП и БТА.

"Тъй като разграждането е пряко свързано с температурата и съдържанието на влага в почвата, затоплянето на въздуха и промените във валежите по време на топенето могат да предизвикат загуба на ключови органични елементи в археологията, като дървото, костите и древната ДНК", съобщават учени, ръководени от Йорген Холесен, в сп. "Нейчър". Досега те са били защитени от студа.

Учените са изследвали от 2016 г. седем археологически обекта в западната и южната част на острова. Освен органичните елементи, като косми, пера, черупки и следи от плът, в някои има и останки от древни лагери на викингите.

Според различни сценарии за затоплянето и използваните в изследването варианти, температурите могат да се повишат с до 2,6 градуса Целзий, което би довело до загряване на пръста и по-дълъг сезон на топене.

"Резултатите ни показват, че до 80 години, 30 до 70% от органичния въглерод в археологическите находки може да изчезне", каза Холесен.

В някои от обектите археолозите не са намерили цели кости, нито парчета дърво, което показва, че те са се разградили през предишните десетилетия.

В Арктика има повече от 180 000 археологически обекта.