Дивият гълъб кереру, чийто вид е известен с това, че консумира ферментирали плодове и пада от клоните поради пиянство, беше избран за Птица на годината в Нова Зеландия, предадe ДПА, цитирана от БТА.

Годишното състезание винаги е съпроводено с бурни страсти, вихрещи се в социалните мрежи. За избирането на черпещия се гълъб беше организирана мащабна кампания, в която се акцентираше върху присъщия му апетит и едър размер. Кереру са едни от най-закръглените представители на птичето царство в Нова Зеландия. Те са известни и с това, че се тъпчат с ферментирали плодове със съдържание на алкохол. При тези си набези те често падат пияни от клоните, тъй като не могат да се задържат на тях.

Годишното състезание, организирано от природозащитната организация "Гора и птици", има за цел да фокусира вниманието на обществеността върху опазването на уникалните местни видове птици. Гласуването тази година бе съпроводено със скандали, тъй като се оказа, че според разконспирираните IP адреси 1800 гласа са дошли от Австралия, което не е позволено. 300 гласа са били дадени за корморани и 1500 за птици каки.

Състезанието увлича всяка година десетки хиляди любители на птиците, които се борят фаворитите им да спечелят първото място с мащабни кампании, хумор и креативност. Една от тактиките тази година беше включването на птица каки /вид кокилар/, наречена Шели Ди, в сайт за запознанства за печелене на повече гласове. От този вид в страната са останали едва 123 възрастни екземпляра.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн гласува за черния буревестник, който според нея е "най-изявеният хулиган сред птиците".